Fókuszváltás

Hello, itt a fejemben – Bemutatkozik a Fókuszváltás!

Mivel a Fókuszváltás oldal egyik fő profilja a horror műfaja, ezért a bejegyzéseket 18 életévüket betöltött személyeknek ajánlom!

Azt még mindig nem döntöttem el, mi szeretnék lenni, ha felnövök, de azt mindig tudtam, mi az, ami igazán kikapcsol és feltölt; az írás. Közel hét éve írok rendszeresen, nagyrészt filmkritikákat, főleg a horror műfaján belül. Az egyetemi lap után szerkesztője voltam a CreepyShake online horror magazinnak, majd a Cinemazing csapatának, de lassan két éve saját blogomat is gondozom.

Eleinte alevi.blog-ként működött az oldal, de olyan koncepciót sikerült kitalálnom, ami végre teljes mértékben lefedi és kifejezi az írói szándékom.

Mindenképpen filmes kifejezést szerettem volna, így felmerült a cinema verité, egy dokumentarista stílus, ami az improvizáció mellett arra használja a kamerát, hogy felfedje a kontextust, a konkrétum mögötti, körüli környezetet. Majd jött a nagytotál, ami szélesebb spektrumba helyezi a képet, de igazán a fókuszváltás írja le legjobban a megközelítésemet.

Egy cikk írásakor, mindig a távoli kontextusból indulok ki, ami több esetben is az asszociációs gondolkodásnak köszönhető. Eleinte tűnhet úgy, a bevezető köszönőviszonyban sincs a témával, de ilyenkor szeretem egyre jobban szűkíteni a távoliból, hogy végül a konkrét szempont alapján mutassak be egy-egy darabot. Előszeretettel borítok fel klasszikus értelmezéseket, karakterek más pólusba helyezésén keresztül. A konszenzusos értelmezésekkel akár szembeállítva, megbolygatva az egyértelmű jelentést.

A másik fontos szempont a horrorhoz való hozzáállásom. Sokakkal ellentétben nem tekintem másodvonalbeli műfajnak, sőt, a filmkészítés és történetmesélés abszolút kreativitásának tartom. Egy horrorban úgy gondolom sokkal nagyobb kihívást jelent alakítani, hisz a kulcs a hihetőség. Egy jó horror pszichológiai funkciókat tölt be, hisz valahol mindenki vágyik a rettegésre, de mindenkinek más a rémisztő. Éppen ezért van, aki csak a suspense-t kedveli, van, aki már az explicit kegyetlenséget, van, aki nem állhatja a kísértettörténeteket, de imádja a slashert. Sorolhatnám napestig.

A Fókuszváltás blog ezt a hozzáállást szeretné kifejezni.

Korábbi írásaimat ezeken az oldalakon éritek el:

https://www.cinemazing.net/author/kerenyi-levente/

https://www.creepyshake.com/