A legjobban várt 2021-es horrorfilmek

Évnyitó toplista: a legizgalmasabb horror projektek 2021-ből

Én bűnöm, igen nagy bűnöm, de 2021-ben tartozni fogok (vagy haknizok egyet tavasszal) a 2020-as top 10 horror listával. De, hogy ne maradjon senki sem évnyitó lista nélkül, arra gondoltam, összegyűjtöm azokat a címeket, amiket legjobban várok 2021-ben.

Vannak darabok, amiket tavaly el kellett tolni a vírushelyzet miatt és még idén is kérdéses sok premierdátum. Horrort is érinteni fog a Warner stúdió hibrid módszere, melynek keretén belül egyidejűleg mutatják be mozikban és teszik elérhetővé az HBO Max-en az aktuális premierfilmet. Jó hír, hogy idén végre hozzánk is megérkezik a Max, így remélhetőleg mi is láthatjuk majd a streamingen az oda szánt filmeket.

Következzen az általam legjobban várt 10 horror:

10. Veneciafrenia / IMDb

Várható bemutató: 2021. vége, még forgatják

A cikk írásakor lettem figyelmes erre a címre. Alex de la Iglesia igazán érdekes direktor. Kedvencemnek nem mondanám a spanyolok közül, de eddig minden filmje, amit láttam tetszett. A bűbáj és kéjelgés vérbeli horrorvígjáték, míg Az őrült szerelem balladája inkább tragi-komédia. Legfrissebb alkotása pedig a 30 ezüst, HBO saját gyártású sorozat, ami bibliai horrort ígér. Még nem fejeztem be, de valóban van benne potenciál.

Következő filmje Velencében játszódik, ahol pár turistát zaklatni kezdenek a furcsa helyi lakosok.

9. The Green Knight / IMDb

Várható bemutató: 2021. július 30. (USA)

Rajongok az álközépkori fantasyért, hát még a dark-fantasyért, ha pedig elmossák a határait a horrorral, biztosan imádni fogom. Az Artúr mondakörből készülő legújabb feldolgozás készítői éppen erre készülnek; horrorisztikusan és egyben autentikusan mesélnék újra a Zöld lovag és Sir Gawain történetét.

8. The Texas Chainsaw Massacre / IMDb

Várható bemutató: 2021. második fele

Bőrpofa közel sem tartozik a kedvenc slasher-karaktereim közé, mégis szinte minden darabot élveztem A texasi láncfűrészes franchiseból. Természetesen az eredeti, 1974-es igazi klasszikus és szerintem nem fogott rajta az idő, míg a 2003-as felújítása az egyik legjobb horrorremake. Szerettem a remake előzményét, tetszett a 2017-es, 1974-es film prequel és 2013-as sequel is. Viszont ennek a horrorszériának a legkövethetetlenebb az idővonala. Az 1974-es “univerzumhoz” három, közvetlen folytatás (1986, 1990, 1994), egy második rész (2013) – ami ignorálja a többit – és egy előzményfilm (2017) tartozik. A felújításhoz pedig sajnos csak egy prequel.

Az idei The Texas Chainsaw Massacre film újabb folytatása lesz az 1974-es eredetinek, de nem tisztázott, mennyire kezd tiszta lappal és figyelembe vesz-e bármilyen más epizód cselekményszálat. Elsőfilmes bemutatkozás lesz, de Alice Krige főszereplésével, aki nagy kedvencemmé vált (Silent Hill, A dűne gyermekei, Juliska és Jancsi).

7. Malignant I IMDb

Várható bemutató: 2021-ben valamikor, de egyidejűleg a mozikban és az HBO Maxon

Sokakkal ellentétben igazán kedvelem James Want. Közhelyekből és sokkeffektekből dolgozik, de oly módon, hogy mégis frissnek, ütősnek hatnak. Már a független filmes korszakában megszerettem, a Fűrész után, az Insidiousszal, majd a Démonok közöttel.

Legújabb filmjéről semmit sem tudni, csupán annyit, hogy egy klasszikus, praktikus effekteket használó régimódi horror lesz, ami már megkapta az R besorolását és eredeti történetet mesél el.

6. The Conjuring: The Devil Made Me Do It – Démonok között 3. – Az ördög kényszerített / IMDb

Várható bemutató: 2021. június 4, egyidejűleg a mozikban és az HBO Maxon

A Démonok között univerzum már az első spin-offoknál kifulladt. A Want követő rendezők már nem tudták a jump scare-eket kreatív módon felhasználni, a történetek pedig egyre erőltetettebbé váltak. Talán éppen ezért – bár Michael Chaves hozta tető alá a botrányos La Llorona spin-offot, ezért nem sok bizodalmam van benne – gondolták úgy, ideje a természetfelettit lerántani a földre és ezúttal tárgyalótermi dráma kontextusába helyezni a horrort. Utoljára az Emily Rose üdvéért próbálkozott hasonlóval.

Ed és Lorraine Warren ezúttal nem csak megküzd a paranormálissal, hanem meg is győz, hisz legújabb ügyükben bizonyítaniuk kell, hogy a gyilkost valóban megszállta-e démon, mikor szörnyű tettét elkövette.

5. Resident Evil / IMDb

Várható bemutató: 2021. szeptember 9. (Németország)

Bevallom, A kaptár filmek számomra igazi bűnös élvezetek. De ez az új feldolgozás most valóban azt ígéri, hű lesz a játékokhoz és azok történetéhez, s, bár egyikkel sem játszottam, ismerem a hangulatukat, ami miatt kimondottan várom a filmet.

4. Don’t Worry Darling / IMDb

Várható bemutató dátum: 2021

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt, miután megnéztem az Éretlenségi remek vígjátékot és a végén megláttam, Olivia Wilde rendezte. Úgy érzem, Wilde rendezőként lesz valóban elismert, új filmje pedig egy pszichológiai horror-thriller, ami az 50-es években játszódik, egy elhanyagolt feleség szemszögén át.

Főszerepekben pedig nem más, mint az egyik legtehetségesebb kortárs színésznő, Florence Pugh, az énekes-színész Harry Styles és Chris Pine tűnnek fel.

3. Last Night in Soho / IMDb

Várható bemutató: 2021. április 23. (UK)

Edgar Wright fiatal kora ellenére kultrendezőnek számít, miután bemutatta a Haláli hullák hajnalát 2004-ben és a Scott Pilgrim a világ ellent 2010-ben. Legújabb horrorjához megnyerte az első számú kortárs sikolykirálynőt, Anya Taylor-Joyt, Diana Rigg-et és Matt Smith-t.

A cselekmény az 1960-as években játszódik, Londonban, ahol egy ambiciózus fiatal lány, aki rajong a divatért összetalálkozik rejtélyes, feltörekvő, énekesnő példaképével.

2. Candyman – Kampókéz I IMDb

Várható bemutató: 2021. augusztus 27. USA

Bernard Rose klasszikusa a kedvenc slasheröm. Egyszerre rémisztő, megható és romantikus, miközben olyan társadalmi témát dolgoz fel, ami 30 év után is csak szemernyit fejlődött. Éppen ezért indokolt a felújítása, ami inkább spirituális folytatása, hisz a főszereplő a csecsemő az első részből, akit immár felnőttként Yahya Abdul -Maeten II. játszik.

A forgatókönyvet Jordan Peele a fekete-horror legkiemelkedőbb rendezője készíti, a direktori feladatokat pedig Nia DaCosta látja el. Biztos vagyok benne, hogy nem csak egy jó, hanem fontos film lesz az új Kampókéz.

1. Orphan: First Kill / IMDb

Várható bemutató: 2021. második fele

Legjobban várom és talán legnagyobbat csalódhatok a 2009-es Az árva előzményfilmjében. Az első film kultikusnak számít nem csak lehengerlő fordulata – melyet igaz történet ihletett – és a kiváló színészi teljesítmény miatt, hanem, mert sikeresen tudta vegyíteni a hihető drámát a horrorral, ami már majdnem slasher toposzokat súrol.

A cselekmény lehet nem lesz olyan csavaros, hisz ismerjük Esthert és a származásából is kaptunk ízelítőt, de így is tartogathat meglepetéseket. Komplett eredettörténetet írtak még az első filmhez, mely végül a játékidő miatt nem került be a végleges produkcióba. Nem tudni, mennyit használtak fel mindebből a prequelhez. Az alkotóktól kicsit tartok, mert a rendező William Brent Bell nem nyűgözött le eddigi filmjeivel (Stay Alive, A fiú, Az ördög benned lakozik), ahogy a forgatókönyvíró David Coggeshall portfóliója sem túl biztató.

Viszont visszatér Isabelle Fuhrman, aki nélkül vétek lett volna nekiállni a készületeknek. Természetesen a színésznő azóta felnőtt, de sminkkel és különböző kamerabeállításokkal ügyesen megtéveszthetik a nézőt valódi koráról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *