#maradjotthon Halloween

Halloween az egyik kedvenc pogány ünnepem. Horrorrajongóként minden évben repesve várom, hogy beöltözve, tematikus- vagy házibuliban szórakozzak a rettegés éjszakáján. De ugyanannyira szeretek otthon, bezárkózva horrort nézni. Ebben a járványhelyzetben a felelős döntés pont az utóbbi, éppen ezért úgy döntöttem, segítem mindenki szórakozását – aki tartja az ünnepet – azzal, hogy összeállítok egy ajánlólistát olyan filmekkel, melyek szegről-végről kapcsolódnak a Halloweenhoz. Próbáltam nem közhelyszámba menő címeket listázni, törekedve az aktualitásokra vagy a kevésbé ismert darabokra, szem előtt tartva a horror műfajának sokszínűségét. Remélem találsz kedvedre való kikapcsolódást.

Vágjunk bele.

Ha kísértethistóriára vágysz:

Ghost Stories (2017) I IMDb

Különleges kísértettörténet az alig ismert Ghost Stories. Tipikusan az a fajta, aminek, ha megfog az atmoszférája, de a cselekménye nem, ne hagyd abba, mert az utolsó fél óra rejtegeti a valódi izgalmakat és fordulatokat. Három, természetfelettivel foglalkozó esetet követhetünk nyomon, egy szkeptikus, ateista professzor szemszögéből, aki le akarja leplezni a megmagyarázhatatlant, de ezek az ügyek az ő meggyőződését is megkérdőjelezik.

Az árvaház – The Orphanage (2007) I IMDb

Talán a valaha készült legkiválóbb spanyol horrorról van szó. A kötelező gótikus elemeket; a női főhőst, az ódon házat, a kísérteties gyerekeket vegyíti egy rendkívül szívfájdító történettel és vérfagyasztó atmoszférával. Aki úgy szeret megrémülni, hogy nem üvöltő zenére ugrik elé valamilyen rém, hanem a suspenset kedveli inkább, ki ne hagyja!

Bíborhegy – Crimson Peak (2015) I IMDb

Úgy gondolod a kísértethistória nem feltétlenül rémisztő, hanem inkább egy borzongató szerelmi történet? Szereted a Freud-i áthallásokat, a grimm mesei atmoszférát? Akkor Guillermo Del Toro rendezése neked készült! Ódon, gótikus kastély, női főhős és egy csavaros, bizarr szerelmi szál.

Az elcserélt gyermek – The Changeling (1980) I IMDb

Még A kör előtt készült és meghatározta a későbbi szellemtörténeteket, inspirálva az ázsiai klasszikust is. Egy gyászoló zeneprofesszor húzódik el az emberi kapcsolatok elől egy ódon kastélyba, amit több évtizedes gyerek-gyilkossági ügy kísért.

A köd – The Fog (1980) I IMDb

Carpenter kevéssé ismert rendezése, melyben két generáció sikolykirálynője, Janet Leigh és lánya, Jamie Lee Curtis is feltűnik. Kísérteties köd telepszik egy tengerparti kisvárosra, a jelenségből pedig bosszúszomjas hajótöröttek szellemei bontakoznak ki.

Ha kaszabolósra vágysz:

Kampókéz – Candyman (1992) I IMDb

Igazán egyedi, gótikus felhangú és pszichológiai kontextusú slasher a Kampókéz. Egyszerre mesél a legendák születéséről, a gyászról és a társadalmi helyzetről.

Alice, édes Alice – Alice, Sweet Alice (1976) I IMDb

A slasherök aranykorában készült, giallo atmoszférájú, csavaros történet. Egy elvált, katolikus házaspár néz szembe a gyanúval, hogy idősebb lányuk a feltételezhető gyilkosa húgának, akit bérmálkozásakor gyilkoltak meg brutálisan.

Rettegés, alkonyat után – The Town That Dreaded Sundown (2014) I IMDb

Az AHS legjobb epizódjainak rendezője készítette el a valaha bemutatott egyik legkreatívabb felújítást. A megtörtént esetet feldolgozó történetben, a maszkos gyilkos – akit egy időben a Zodiákussal is összefüggésbe hoztak – inspirálta magát Jason Voorheese-t is, rettegésben tartja a fiatal szerelmeseket. Az új történetben egy megszállott próbálja utánozni a filmfeldolgozás gyilkosságait.

Gyilkossághoz öltözve – Dressed To Kill (1980) I IMDb

Brian De Palma legkiválóbb rendezése a Psycho nyomdokaiba lép, nem csak tisztelgés, hanem téma szempontjából is. Csakhogy a Gyilkossághoz öltözve sokkal vibrálóbb, egy pasztell és neon színekben fürdő neo-noir, mely nem fél a nyílt szexuális kontextustól.

Azonosság – Identity (2003) I IMDb

Rendkívül csavaros, pszichológiai thrillerbe ágyazott slasher, ami a klasszikus Agatha Christie formulára épít; egy maroknyi csapat összezárva, akiknek a sorsa összefonódik a fenyegető veszély kapcsán.

Ha rémmesére vágysz:

Virágok a padláson – Flowers in the Attic (1987) I IMDb

Virginia C. Andrews gótikus rémregényének első adaptációja sajnos a vágószoba áldozata lett, mert a korabeli tesztközönség túlságosan bizarrnak találta. Ennek ellenére mégis megmaradt a megkapó atmoszférája, mára pedig camp-klasszikussá vált. Négy gyászoló gyereket visz az anyjuk szülei kastélyába. A nagyszülők gyűlölik lányukat elkövetett bűnei miatt, a nagymama pedig unokáit büntetné az évtizedes sérelmekért.

Juliska és Jancsi – Gretel & Hansel (2020) IMDb

A tavalyi évig kellett várni, hogy végre egy valódi, pszichológiai kontextust is tükröző grimm-adaptáció készüljön. Könnyen tűnhet úgy, hogy ki- és felforgatták a jól ismert történetet, mégis ez a feldolgozás áll legközelebb az alapokhoz. Érdemes megnézni, elgondolkodtató, újító és fantasztikus hangulatú.

Sóhajok – Suspiria (1977) I IMDb

Dario Argento horrormeséje nem véletlenül vált klasszikussá. Ha a történet, miszerint a világ fájdalmait három boszorkánynővér irányítja nem lenne elég, ott a zseniális zene és szemkápráztató színkavalkád.

Hófehérke, a terror meséje – Snow White: A Tale of Terror (1997) I IMDb

Korhű Hófehérke adaptáció, ami megtartotta a horrorisztikus kontextust, de emellett főszereplővé tette a gonosz mostohát, motivációt és háttértöténetet adva neki. Nem mellesleg Sigourney Weaver alakítja a mostohát.

Farkasok társasága – The Company of Wolves (1984) I IMDb

A leggyönyörűbb Piroska feldolgozás, ami valaha készült. Nem csak korhű, de szimbolikus is. Kihangsúlyozza a kissé egyszerű tanmese kontextusát, az animatronics technika pedig kortalanná tette.

Ha antológiára vágysz:

Adsz vagy kapsz – Trick or Treat (2007) I IMDb

Klasszikus halloweeni gyűjtemény, cukrosbácsival, kísértetekkel, grimm mesével. Mindenképpen érdemes, ha könnyed, borzongató szórakozásra vágysz.

Extrém esetek – Three Extremes (2004) I IMDb

Ázsia három legkiválóbb horrorrendezője állt össze, hogy három történetet keresztül, különböző országokból meséljenek el morbid, bizarr történeteket. Örök fiatalságra vágyó nő, kegyetlen artista és egy különös próbatétel.

Macskaszem – Cat’s Eye (1985) I IMDb

Stephen King novelláit feldolgozó gyűjtemény, melyeket egy bátor macska köt össze.

Rémségek könyve – Urban Legends (1998) I IMDb

Egyetemi9 hallgatók különböző városi legendákkal foglalkoznak, miközben a campuson egy valódi sorozatgyilkos szedi áldozatait, miközben a legendákat másolja.

All Hallow’s Eve (2013) I IMDb

Ezt csak és kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom, mert több helyen még nekem is túl nyers és explicit volt. Egy bébiszitter megtalál egy VHS kazettát, mely felvételein egy elmebeteg bohóc gyilkol, brutális kegyetlenséggel. Art, a bohóc a rémálmok szüleménye.

Ha a családdal szórakoznál:

Boszorkányok – The Witches (1990) I IMDb

Roal Dahl gyerekkönyvének adaptációja a mai napig megállja a helyét, köszönhetően Jim Henson elképesztő maszk- és bábmesteri munkájának. Megátalkodott boszorkányok, akik ki akarják irtani a Föld összes gyerekét. Vezetőjük, a Nagy Főboszorkány pedig maga a megtestesült gonosz.

Hókusz Pókusz – Hocus Pocus (1993) IMDb

Biztosan sokatok kedvenc halloweeni filmje. Ki ne szeretné a 17. századból visszatért boszorkány nővéreket?

Addams Family 1-2. (1991, 1993) I IMDb

A galád család, mely tagjait csak imádni lehet. Cinikusak, morbidak, viszont végtelenül szerethetőek.

Szörnyecskék – Gremlins (1984) I IMDb

Egy fiatal fiú megszegi a három legfontosabb szabályt, új, különös kis kedvence gondozásakor, aminek következtében magára szabadít egy hordányi gonosz szörnyecskét.

James és az óriásbarack – James and the Giant Peach (1996) I IMDb

Egy másik Roal Dahl történet, egy árván maradt kisfiúról, aki gonosz nagynénjei elől menekül egy életre kelt, hatalmas barackban, melyben óriás rovarok élnek.

Ha sorozatot darálnál:

A Hill ház szelleme – The Haunting of Hill House (2018) I IMDb

Talán kijelenthetem; a valaha készült legzseniálisabb horror sorozat. Stephen King-féle narratíva egy családról, akiket nem csak a régmúlt szellemek kísértenek, hanem családjuk lelki öröksége is.

Sabrina hátborzongató kalandjai – The Chilling Adventures of Sabrina (2018-2020) I IMDb

Sabrina új kalandjai valóban hátborzongatóak, bizarrak, kísértetiesek. Végre egy valóban sötét és okkult feldolgozás, ami néhol indokolatlan tini szerelembe csap át, de mindez elnézhető a remek karaktereknek és “heti szörny” epizódoknak köszönhetően.

Scream Queens (2015-2016) I IMDb

Ryan Murphy horrorparódia sorozata a legismertebb horrorok és slasherök előtt tiszteleg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *