16 spanyol horror, amit látnod kell!

Már többször írtam, mennyire közel állnak hozzám az európai horrorok és bár a franciák vérbő tanmeséi kiszoríthatatlan helyet foglalnak el a szívemben, közvetlenül mellettük helyezkednek el a spanyolok költői horrorjai.

A gall kakasokkal ellentétben, akik az explicit erőszakot, mérhetetlen gore-t narrációs eszközként használják fel, a spanyolok a rémületet, félelmet szimbolikusan, költőien használják fel. Éppen ezért jellemző horrorjaikra, a már-már műfajváltás, vérfagyasztó történeteik lehetnek egyszerre drámaiak, sőt konkrétan romantikusak is.

Ebben a listában igazi spanyol horror/thriller gyöngyszemeket ajánlok, ennek tudatában viszont ki kellett hagynom az olyan koprodukciós alkotásokat, mint az Élve eltemetve vagy a Más világ. A címek alapján pedig kijelenthető, hogy Belén Rueda Spanyolország sikoly királynője.

A fantomlakó – El habitante incierto (2004) – IMDb

Van annál félelmetesebb gondolat, mint egy titkos lakótárs, akiről nem is tudjuk, hogy beköltözött hozzánk? A pszichológiai thriller és a suspense horror rajongóinak kihagyhatatlan darab.

Ki képes megölni egy gyereket? – ¿Quién puede matar a un niño? (1976) IMDb

A címhez méltó, erkölcsi határokat feszegető film, nem a szokásos gonosz gyerekes horror, merészségén pedig még többet dob, hogy 42 éves alkotásról van szó.

Időbűnök – Los conocrímenes (2007) – IMDb

Nehéz jó időcsavaros történetet készíteni, hisz talán ebben a témában van a legtöbb logikai buktató, az Időbűnök viszont kiemelkedik ezek közül letisztultságával.

Szorongás – Angustia (1987)IMDb

Nagyon kevés filmben használnak ilyen csavart, azt is közhelyesen, ebben az esetben viszont tényleg felpofozza a nézőt a váratlan fordulat.

Eszeveszett mesék – Relatos salvajes (2014) – IMDb

Csokornyi kisfilm, több műfajból, az emberi indulat, düh és harag hatásáról.

A faun labirintusa – El laberinto del fauno (2006) – IMDb

Guillermo del Toro legjobb filmje, horrormese történelmi eseményekbe ágyazva, történet egy lányról, aki a fantáziába menekül a valóság elől.

Bűbáj és kéjelgés – Las brujas de Zugarramurdi (2013) – IMDb

Egyik kedvenc boszorkányhorrorom. Egy csapat rabló véletlenül gyerekevő banyák városába téved, ahol nem mást, mint az okkult apokalipszist tervezik. Érdekesség, hogy a város valóban létezik Navarrában és a 17. században hatalmas boszorkányperek zajlottak, melyeket az inkvizíció vezetett. Zugarramurdi barlangjaiba minden évben kíváncsi turisták kirándulnak, őrizve a város okkult legendáját.

Kidnapped – Secuestrados (2010) – IMDb

Könnyen lehetne egyszerű home invasion, de nem fél attól, hogy élethű legyen, egy ilyen esemény minden aljasságával és kegyetlenségével.

Shrew’s Nest – Musaranas (2014) – IMDb

Az 1950-es években járunk, ahol az agorafóbiás Montse kénytelen szembenéznie azzal, hogy húgát nem zárhatja örökké el a külvilágtól. Az eszelős idegösszeomlás nem várat sokat magára.

[REC] 1-2.(2007/2009) IMDb IMDb

Nem választom külön a két fejezetet, mert annak ellenére, hogy az első rész zseniális, a második, műfajt felrúgó etap úgy közelíti meg a zombivírust, ahogyan addig még soha, ez pedig kimondottan különlegessé teszi, mint found footage, mind zombihorror zsánerén belül.

Mama (2013) – IMDb

Andy Muschietti, mielőtt megrendezte az egyik legjobb Stephen King adaptációt, az AZ-t, ami atmoszféráját tekintve a leginkább könyvhű feldolgozás, amit valaha készítettek, letett az asztalra egy igazi kísértethistóriát, amiben egyszerre van lélek és borzongás.

Amíg alszol – Mientras duermes (2011) – IMDb

Talán az egyik legaljasabb film, amit valaha láttam. Egy olyan ember elméjébe nyerhetünk bepillantást, aki maga sohasem tapasztalta meg a boldogságot és semmi sem irritálja jobban, ha mást annak lát, amit azonnal és könyörtelenül tönkre kell tennie.

Árvaház – El orfanato (2007) – IMDb

A tipikusan szép horrorok sorát erősíti, telis-tele vérfagyasztó, suspense elemekkel és végtelenül szívfacsaró tragikummal. Gótika, romantika és suspense zseniális triumvirátusa.

A hulla – El cuerpo (2012) – IMDb

Rendkívül csavaros thriller, ami olyan címeket is el tud halványítani, mint a Holtodiglan vagy a Bűvölet. Félóránként lehet feltételezése a nézőnek, ami után kihúzza a narráció a talajt a lábuk alól, hogy végül valami beigazolódjon.

Julia szemei – Los ojos de Julia (2010) – IMDb

Abszolút kedvencem, de nem csak a spanyolok között, hanem általánosságban, műfaj függetlenül is. A Ne félj a sötéttől klasszikushoz hasonlóan, látássérült, folyamatosan megvakuló nőt helyeztek a középpontba, a szemek, látás pedig központi szerepet tölt be, metaforikus szinteken is. Legtöbbször pont a hihetetlenül érzékeny és gyönyörű befejezést szokták felróni a készítőknek, mert valóban a könnyekkel kell küzdeni, miután a falra másztunk félelmünkben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *