15+1 horrormese, amit látnod kell!

A horrormese eredete

Eleinte a népmesék nem képezték a gyermekirodalmi kánon részét, sőt, egyenesen a felnőtteknek szóltak. Amikor az őszi betakarítás véget ért és már túl hideg volt a kinti munkálatokhoz, az emberek behúzódtak lakásaikba. A közös, téli tennivalók (pl.:kukoricafosztás) alkalmával egymást szórakoztatták történetekkel. A mesék minden alkalommal illeszkedtek a mesélő személyiségéhez, ízléséhez, éppen ezért rengeteg hasonló típusú és felépítésű történet létezik (pl.: 410 féle Csipkerózsika variáns létezik szerte a világban). De nehogy azt higgyük, hogy a szexualitás, a borzongás, a félelem iránti vágy a modern ember sajátossága és a filmművészettel egy időben jelent meg.

A horrorisztikus, szexuális motívumok a népmesék szerves részét képzik mind a mai napig, de a mesegyűjtőknek köszönhetően a legtöbb ma ismert klasszikus, letisztult formában került a köztudatba (az előbb említett Csipkerózsikát sem erőszakolják már meg ma ismert formájában, a szimbolika viszont visszaköszön a Demóna c. feldolgozásban).

Személy szerint úgy gondolom, egyáltalán nincsen gond, ha ezeket a sötét meséket a gyerekek megismerik a megfelelő életkorban, mert a bennük megjelenő, többször brutális motívumok bizonyítottan feszültségoldó hatásúak. Érdekes, hogy a tankönyvek teljes mértékben ignorálják ezeket a tartalmakat és a kollégák a tanítandó olvasmányokba sem emelik be, pedig megtehetnék.

Mint horror és meserajongó, teljesen be tudok zsongni, ha egy-egy ilyen történetet, az eredeti formában dolgoznak fel a filmiparban, vagy esetleg úgy csűrik-csavarják, hogy velejéig horrormese váljon belőle.

15+1 horrormese, amit látnod kell!

A tengeri szörny – She-Creature (2001) l IMDb

Talán az egyik kedvencem a témában. Bár a kis hableány tiszta szívéről és önfeláldozásáról híres, a sellők soha nem tartoztak a barátságos mitikus lényekhez. Már első irodalmi megjelenésükkor is a hajósok halála szórakoztatta őket legjobban. Annak ellenére, hogy a legkegyetlenebb és legismertebb lényekről van szó, a filmművészetben egy-két alkalommal közelítették meg őket igazi természetük felől. A tengeri szörny kiemelkedik a sorból, igazi, Hammer-horrorokat megidéző rémfilm, Stan Winson zseniális munkájával, Carla Guginoval. A legnagyobb baj, hogy az eltervezett sellő krónikák franchise-ból soha nem lett semmi.

Hófehérke – A terror meséje – Snow White: A Tale of Terror (1997) l IMDb

Ha Grimm-mesékről van szó, biztos, hogy az első két asszociáció között szerepel a hulla fehér, vörös ajkú, hollóhajú lány, aki nem bír magával és alig lehet megölni. Az eredeti változatban nem volt egyszerű dolga, miután a szerveit akarták kivágni és egy csapat erdei ember között kellett élnie, még fésűt is akasztottak a fejébe, szalaggal fojtogatták majd megmérgezték. Ezt az alapanyagot nem is lehetett volna jobban megvalósítani filmvásznon, mint A terror meséjében, ami igazi boszorkányos, sátánista, gótikus horror. De talán elég csak annyit mondanom, hogy Sigourney Weaver a mostoha, akivel előbb lehet együtt érezni, mint a címszereplővel.

Az erdő foglyai – Henjel gwa Geuretel (2007) l IMDb

Édességet ne fogadj el idegentől! – intjük óvva a gyerekeket, de Jancsi és Juliska olyan vásottak voltak, hogy egy idős, öreg boszorkány házát akarták bekebelezni. Lehet hát haragudni a banyára, hogy utána ő akarta megenni a betolakodókat? Ebben a különleges, dél-koreai horrorban igen sajátosan adnak választ a kérdésre.

Boszorkányvadászok – Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013) l IMDb

No, de ha esetleg nem a boszorkány pártjára állunk, nem lehet csodálkozni azon, hogy Juliskáék felnőve bosszút esküdtek, hogy levadásszák az összes csoroszlyát.

Juliska és Jancsi – Gretel & Hansel (2020) I IMDb

Oz Perkins rendezésében alámerül a grimm-mesék kannibalista és pszichoszexuális motívumaiban, miközben Juliskát állítja a középpontba. A kivitelezés elidegenítő hatású, egyszerre korhű és futurisztikus, de az eddigi legalaposabb adaptáció és értelmezés az ismert történetből.

Pumpkinhead (1988) l IMDb

Ismét Stan Winston zsenialitása emeli ki, az elsőre zs-kategóriásnak tűnő alkotás. Winston nem csak a smink- és maszkmesteri munkát, hanem még a rendezést is elvállalta, hogy vérbeli horrormesét készítsen a bosszú démonáról.

Farkasok társasága – Company of the Wolves (1984) l IMDb

Szerintem a vörös köpenyes lány meséje az egyik legszájbarágósabb és demagógabb mind közül, a direkt tanmesei jellege teljesen kiöli a misztikumot a történetből. De nem ebben a változatban, amiben megtartják az alapot, de az egész koncepciót a nem is annyira bújtatott korai szexuális élmény motívumára élezik ki, ahol a farkas bizony a férfi, hovatovább farkasember. Ha az autentikus környezet nem is lenne elég, a döbbenetesen komponált látványáért és remek vizuális effektjeiért mindenképpen kötelező darab a zsáner szerelmeseinek.

Pokolsztráda – Freeway (1996) l IMDb

Még mindig piros, de a köpenyt miniszoknyára cserélte, farkas helyett pedig egy pedofil sorozatgyilkossal kell szembeszállnia ebben a feje tetejére állított, modern verzióban.

Cukorfalat – Hard Candy (2005) l IMDb

Nem horror, hanem thriller, de Piroska történetének legmegrázóbb és legrealistább megközelítése. Egy film arról, hogy bizony jó megjelenésű, kedvesnek tűnő, fiatalok is lehetnek pedofilok.

The Hallow (2015) l IMDb

Döbbenet, hogy az idei év legrosszabb filmjét rendező Corin Hardy bemutatkozó műve egy rendkívül hangulatos, igazi misztikus, ír mitológiai, koboldos horrormese.

A vörös cipő – The Red Shoes (2005) l IMDb

Nem népmese, hanem műmese A piros cipellő, Andersen tollából. De ebben a koreai megközelítésben a mágikus balerina cipő helyett egy magassarkút felvéve ébred gyilkos féltékenység viselőjére.

Bíborhegy – Crimson Peak (2015) l IMDb

Kiszámítható, egysíkú és kissé közhelyes, de Guillermo del Toro elképesztő látvány- és hangulatvilágot teremtett ebben a freud-i rémmesében. Jessica Chastaint pedig minél több antagonista szerepbe kellene helyezni.

Álmosvölgy legendája – Sleepy Hollow (1999) l IMDb

Tim Burton több mint egy évtizede nem tett le igazán jó és maradandó filmet az asztalra, de a Fej nélküli lovas legendáját megelevenítő rémtörténete messze kiemelkedik munkásságából.

Fekete hattyú – Black Swan (2010) l IMDb

Kissé kakukktojás, hisz balettfeldolgozás, de az alaptörténet létezik műmesei formában is. Darren Aronofsky kitett magáért, amikor vegyítette Csajkovszkij klasszikusát a fantasztikus Perfect Blue-val és egy igazi vérfagyasztó thrillert alkototta tökéletességről, szakmai elhivatottságtól és a személyiség kibontakozásáról.

Sóhajok – Suspiria (1977) l IMDb

Balettiskola, amit boszorkányok vezetnek? Kell ennél több egy horrormese rajongónak? Argento klasszikusa a nyilvánvaló hibái ellenére is különleges látványvilágú film.

A sötétség leple – Darkness Falls (2003) l IMDb

Bizony a fogtündér sem mindig jóságáról híres, különösen ebben az alulértékelt darabban. Csak óvakodj a sötétségtől és túléled!

+1: Mesemondó –  The Storyteller (1987) l IMDb

Ha igazi klasszikus tündérmesére vágyna valaki, nincs jobb választás ennél a fantasztikus sorozatnál, ahol Jim Henson zseniális munkáit tükrözik vissza a bábok, a történetek pedig rémisztőbbnél rémisztőbbek.

3 thoughts on “15+1 horrormese, amit látnod kell!

  1. Gindolom életkorod miatt maradt ki a No1, a Terry Gilliam-féle Grimm?
    Heath Ledger, Matt Damon vagy Monica Bellucci főszerelésével.

  2. Nem teljesem mi köze lehet az életkornak hogy kimaradt a Grimm hiszen 1977-2015 vannak a felsorolt filmek. Amúgy nagyon szeretem Gilliam munkásságát de az a film erősen felejthető.

  3. @szepipiktor: Ha az életkoromon múlna, akkor a Nosferatut sem kellett volna látnom. 😀 A Grimm azért maradt ki, mert túl nyilvánvaló lett volna. Próbáltam kevésbé ismert filmeket ajánlani, melyeket nem dob ki azonnal a kereső. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *