12+1 francia horror, amit látnod kell!

Minden nemzetnek, kultúrának megvan a maga hiedelemvilága, világnézete, babonái, szörnyei, hősei, szentjei. Mindezek beleépülnek az adott nemzet művészetébe, visszaköszönnek irodalmi alkotásokból és a filmművészetből egyaránt. Horror tekintetében is érdemes tematikusan, egyazon ország delegálásában készült alkotásokat megtekinteni, hogy több darab után kicsit jobban megismerjük a felfogásukat, szemszögüket, hozzáállásukat és elgondolkodjunk a filmek mögött rejlő témafeldolgozások gyökerén.

Ha megkérdeznének mely nemzet horrorjai foglalnak el előkelő helyet a szívemben, gondolkodás nélkül rávágnám, hogy a franciáké. A 2003-as Magasfeszültség a zsánerben valami egészen újszerűt és kegyetlent indított el. A gore-t narrációs céllal használó filmek sorra érkeztek, melyekben többször szerves részét képzi a cselekménynek a társadalmi összetétel, a család és a szexualitás. Az újhullámú francia horrorok közé tartozó darabokat nehéz megemészteni és rendkívül meg tudják viselni a lelket, de igen távol állnak az öncélúságtól és a direkt undorkeltéstől.

Ebben a cikkben összeszedtem a szerintem legkiemelkedőbb francia horrorokat, melyeket érdemes tematikusan nézni, hogy megismerkedjünk az alzsánerrel. Sorrendet nem állítok, de megpróbálok a viszonylag könnyen emészthetőtől a lélekgyilkosig haladni.

Livid – Halovány (2011) l IMDb

Alexandre Bustillo és Julien Maury nagyban hozzájárultak az újhullámú francia horrorok kivirágzásához, de nem a Halovány című filmjükkel. Mégis tudom ajánlani a vámpírok szerelmeseinek ezt a tánccal, öregedéssel és halhatatlansággal foglalkozó hangulatos filmet.

La horde – A horda (2009) l IMDb

Ha szereted az új típusú zombihorrorokat, ahol nem csoszognak az élőhalottak, hanem rohannak és marcangolnak, akkor ez a tipikusan agykikapcsoló film neked való! Érdemes figyelni a kreatív kamerabeállításokat is.

As Above, So Below – Úgy fent, mint lent (2014) l IMDb

A Párizs alatti katakombarendszer hátborzongató, főleg, ha a mélyére barangolva rálelünk a Pokol kapujára. Found footage alkotások közül kiemelkedő darab, mert a kamera rángatása helyett úgy csavarják a képet, hogy egy idő után már nem tudja a néző merre is van a fent és lent.

Ils – Ők (2006) l IMDb

Megtörtént esetet dolgoz fel és valóban, akár nap mint nap történhet ehhez hasonló incidens. Tipikus home invasion, amiben egy fiatal párt kezdenek otthonukban zaklatni, a végső csavar realisztikusságával és keserűségével kiemeli a témából.

Possession – Birtoklás (1981) l IMDb

Ezt vagy gyűlölni vagy imádni fogod. A párkapcsolati őrület lidércnyomása ez a testhorror, Isabelle Adjani eszelős játékával.

Maniac (2012) – IMDb

Tudni akarod milyen egy sorozatgyilkos szemén át látni a világot? Merülj el a valaha készült legjobb felújításban.

Frontier(s) (2007) l IMDb

Texasi láncfűrészes mészárlás francia módra, némi társadalmi kritikával.

Ghostand: A rettegés háza (2018) l IMDb

Pacal Laugier a francia horrorok egyik legnagyobb rendezője, aki ritkán jelentkezik új alkotással, de amikor igen, akkor az üt. Igazi home invasion, a franciákra jellemző brutalitással és a fantasztikus Mylene Farmerrel.

Dans ma peau – In My Skin (2002) l IMDb

Bár a Nyerset (Raw) tartják sokan a francia kannibál horrorok etalonjának, az a történet a hatásvadászat és öncélúság mellett hihetetlenül szájbarágósan metaforikus. Ellenben a Dans ma peau furcsán realisztikussá és elképzelhetővé teszi a témát.

Haute tension – Magasfeszültség (2003) l IMDb

A mérföldkő. Home invasion pszichológiai thrillerbe ágyazva, ahol a végső csavaron leesik az állad. Ezt a filmet a legjobb a teljes előismeret hiányával nézni.

Á l’intérieur – Betolakodó (2007) l IMDb

Anyaság, karácsony, magány, két nő és egy olló. Ez a film minden várandós nő rémálma.

Martyrs – Mártírok (2008) l IMDb

Szerintem ez a valaha készült legjobb francia horror. Pascal Laugier a döbbenetes brutalitást narrációs eszközként használta, hogy a lélekölő horrorból drámába csapjon és át és az emberiséget a létezés óta foglalkoztató kérdést boncolgassa.

Irréversible – Visszafordíthatatlan (2002) l IMDb

Úgy gondolom Gaspar Noé legtöbb filmje konkrétan emészthetetlen, fő műve, a Visszafordíthatatlan pedig nem is horror és nem is tudom jó szívvel ajánlani. Mégis, aki egyszer megtekinti (többször szinte képtelenség), az soha többé nem fogja elfelejteni. A rendkívüli narráción át, a különleges kamerakezelésig egy olyan estét követhetünk végig, ami bárkivel megtörténhet és szívem szerint minden áldozathibáztatóval megnézetném.

One thought on “12+1 francia horror, amit látnod kell!

  1. A 2008 -as Mártírok kifejezetten megviselt és megrázott. A Nyers (Grave) viszont (ami lemaradt a listáról) kialasztott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *